روانکار های گازی مثل هوا،گاز هلیوم، بخار مایعات و ….در دماهای خیلی بالا یا پایین، سرعت بسیار زیاد و بارکم یا در مواردی که پرتو های هسته ای در محیط وجود دارند،استفاده می شوند. یکی از خصوصیات بسیار مهم روانکارهای گازی این است که گرانروی آن ها با تغییر دما تغییر چندانی نمی کند. به همین دلیل، این روانکار ها قادرند در گستره وسیعی از کاربرد های صنعتی مورد استفاده قرار گیرند. علاوه بر این، گاز ها سبک تر از مایعات هستند و می توان وزن آن ها را نادیده گرفت. این موضوع باعث می شود در سرعت های خیلی بالا هم چنان جریان گاز ها آرام و یکنواخت باقی بماند. به همین جهت، کارکرد روانکار های گازی در یاتاقان های با سرعت خیلی زیاد بهتر از روانکار های مایع است.
روانکار های گازی اصطکاک درونی کمی دارند، عاری از ناخالصی اند و خاصیت سرریزی که در مورد روانکار های مایع و گریس ها پیش می آید را ندارند. علاوه بر آن این نوع روانکار ها به دلیل سرریز نکردن می توانند مواد مطمئنی در صنایع غذایی، داروئی و شیمیایی نیز باشند. روانکاری اولتراسانتریفیوژها، ماشین ابزار سنگ زنی دقیق که با سرعت زیاد کار می کنند، چرخ مته دندانپزشکی، رآکتورهای اتمی، ماشین های ریسندگی پرسرعت، توربین های گازی، موتور جت و …از جمله موارد کاربرد این دسته از روانکار ها هستند.
دایان گاز
شاخص گرانروی گاز هلیوم چند میباشد؟
آیا امروزه در ایران از این دسته روانکار ها ی گازی استفاده میشود؟
در ۱۹۳۸، فیزیکدان روس، پیوتر کاپیتسا دریافت که در دمای نزدیک به صفر مطلق، هلیوم-۴ تقریباً هیچ گرانروی ندارد، امروزه به این پدیده ابرروانروی میگوییم. این پدیده با چگالش بوز-اینشتین مرتبط است. در ۱۹۷۲ همین پدیده در هلیوم-۳ هم دیده شد، اما این بار در دمایی بسیار نزدیک تر به صفر مطلق. دانشمندان آمریکایی داگلاس دین اشرفت، دیوید موریس لی و رابرت کلمن ریچاردسون کسانی بودند که به ابرروانروی در هلیوم-۳ پی بردند. گمان آن میرود که این پدیده در هلیوم-۳ به جفت فرمیونها در ساخت بوزون، در برابر جفتهای کوپر الکترونها که پدیدآورندهٔ ابررسانایی است، ارتباط داشته باشد.
اطلاعی از مصرف آن در ایران متاسفانه نداریم.
برای روانکار های گازی میتوانید تعداد بیشتری مثال بزنید؟
دایان گاز امکان تامین این روانکار ها را دارد؟
جهت کسب اطلاع در مورد انواع روانکارها می توانید با گروه دایان تماس بگیرید. امکان تامین انواع روانکارها وجود دارد.